Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

Τεχνητό σμήνος

Τα τεχνητά σμήνη, σε έναν μελισσοκόμο τουλάχιστον 10 μελισσιών,  δεν μας κοστίζουν καθόλου.  Πόσες φορές χάνουμε μελίσσια, από σμηνουργία, χωρίς να μας έχει πειράξει και τόσο πολύ!! Δεν μπορώ να πω, κάπως μας ενοχλεί-πιθανόν να το εκμεταλλευτεί ένας συνάδελφος-αλλά τι να κάνουμε, αυτά έχει η φυσική εξέλιξη - πολλαπλασιασμός του μελισσιού.
""Ας χάσουμε λοιπόν και ένα σμάρι από τεχνητή σμηνουργία"". Θα το εκμεταλλευτεί ένας συνάδελφος που το έχει ανάγκη, δεν θα μας ενοχλήσει καθόλου και θα έχουμε κάνει μία πράξη Μελισσοκομικής Αλληλεγγύης - όπου η ψυχή μας θα αισθανθεί όμορφα. Είναι ωραίο συναίσθημα να βοηθάς συνάνθρωπο χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα.

Προετοιμασία σμήνους (Η όλη διαδικασία είναι πολύ εύκολη)
Ένα τεχνητό σμήνος, που θα δωρίσουμε σε ένα συνάδελφο μέλος, θα πρέπει να αποτελείται από έναν ικανοποιητικό αριθμό μελισσιών  περίπου 10 πλαισίων (1,5 Kgr μέλισσες αποτελείται από 15 000 μέλισσες οι οποίες καταλαμβάνουν 8-10 πλαίσια) το  οποίο τοποθετείται στο κουτί μεταφοράς μαζί με μία βασίλισσα. Η βασίλισσα τοποθετείται σε κλουβάκι βασίλισσας μαζί με 5-8 εργάτριες συνοδούς για να την φροντίζουν. Το κλουβάκι βασίλισσας εφοδιάζεται με μελο-ζύμαρο για να υπάρχει πρόσβαση σε τροφή. Αυτό θα φαγωθεί από τις μέλισσες  μία με δυο μέρες μετά την τοποθέτηση του σμήνους σε κυψέλη, από τον μελισσοκόμο που το παρέλαβε, και θα ελευθερωθεί η βασίλισσα.

Τα τεχνητά σμήνη δημιουργούνται συνήθως από δυνατά μελίσσια (και από συνδυασμό πολλών μελισσιών, παίρνοντας τις νέες μέλισσες που βρίσκονται πάνω στον γόνο). Από την στιγμή που θα εντοπίσουμε την βασίλισσα και την τοποθετήσουμε στο κλουβάκι, πλαίσια γεμάτα με μέλισσες τινάζονται στο κουτί μεταφοράς δια μέσου ενός χωνιού. Αντί του χωνιού μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε   μία σακούλα  πλαστική όπου τοποθετούμε μέσα το πλαίσιο με τις μέλισσες και με ένα χτύπημα ο πληθυσμός πέφτει στον πάτο της σακούλας, ύστερα αδειάζεται στην τρύπα του κουτιού, ένα πλαίσιο τη φορά.
Όταν τελειώσουμε την μεταφορά των μελισσών στο κουτί μεταφοράς είναι ώρα να τοποθετήσουμε το κλουβί της βασίλισσας αφού προηγουμένως το έχουμε δέσει με συρραφή στην πάνω πλευρά του καπακιού με ένα σχοινάκι. Απλά το ρίχνουμε μέσα στο κουτί και κλείνουμε την τρύπα τοποθετώντας το δοχείο που περιλαμβάνει το σιρόπι. Στο δοχείο με το σιρόπι βέβαια έχουμε ανοίξει τρύπες στην κάτω μεριά για να μπορούν οι μέλισσες να παίρνουν το σιρόπι. Το δοχείο με το σιρόπι το βρίσκουμε εύκολα στα καταστήματα με τα μελισσοκομικά εφόδια - τενεκεδάκι μελιού του ενός κιλού.
Αφού τελειώσουμε ασφαλίζουμε το δοχείο με ένα κομμάτι ξύλου.





Για όσους δεν χρησιμοποιήσουν το κουτί μεταφοράς, και χρησιμοποιήσουν 5αρακι, απλά τινάζουμε τα πλαίσια με τις μέλισσες στο πενταράκι,ψεκάζοντας τις μέλισσες ελαφρώς με λίγο νερό για να παραμείνουν στο πάτο της κυψέλης-τοποθετούμε το κλουβάκι με την βασίλισσα δεμένο με ένα σχοινάκι πάνω στο καπάκι και κλείνουμε το καπάκι. Φροντίζουμε για την διατροφή του σμήνους. Αν γίνει παραλαβή αυθημερόν ταΐζουμε τις μέλισσες γενναιόδωρα με σιρόπι 50% ζάχαρης, ψεκάζοντας την σήτα με έναν ψηκαστηράκι.
Μην ψεκάζεται πάρα πολύ τις μέλισσες με σιρόπι. τόσο που να καλυφθούν από το σιρόπι.
Βαρύς ψεκασμός στις μέλισσες, ώστε να καλυφθούν με σιρόπι, μπορεί να προκαλέσει ασφυξία στο σμήνος.

Ένα σμήνος το Μάιο αξίζει όσο ένα κάρο άχυρα, ένα σμήνος τον Ιούνιο αξίζει όσο ένα παχύ κοτόπουλο, ένα σμήνος τον Ιούλιο ούτε καν όσο ένα πούπουλο. 
Lieselotte Gettert
Ένα σμήνος στη Μελισσοκομική Αλληλεγγύη 
αξίζει όσο ένας θησαυρός!!
Bee Supported

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου