Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Τι έιναι η Μελισσοκομική Αλληλεγγύη?

Οι μελισσοκόμοι κινδυνεύουμε να χάσουμε τα μελίσσια μας ανα πάσα στιγμή εφόσον είναι εκτεθειμένα στην φύση. Μπορεί να μας καούν να μας τα δηλητηριάσουν να μας τα κλέψουν και πολλά άλλα. Την κλοπή την αντιμετωπίζουμε σιγά σιγά με σύγχρονα μέσα αλλά με τους άλλους δυο παράγοντες τι γίνεται; Μπορεί κάποια στιγμή να βρεθούμε αντιμέτωποι με μία καταστροφή όπως φωτιά ή δηλητηρίαση. Τότε θα φωνάξω ΒΟΗΘΕΙΑ. Βοήθεια από την Πυροσβεστική, η οποία κάνει ότι το δυνατόν μπορεί ή από τον ΕΛΓΑ που και αυτός κάνει όσα το δυνατόν μπορεί αλλά αργεί. Την βοήθεια αυτή την χρειάστηκα και εγώ πριν 10 χρόνια όταν με το που είχα ξεκινήσει με τη Μελισσοκομία, σε μια φωτιά μου καταστράφηκαν τα μελίσσια. Έτσι είχα δύο λύσεις : η πρώτη να αγοράσω ξανά τα μελίσσια το οποίο θα μου κόστιζε ΠΟΛΛΑ λεφτά-για κάθε μελίσσι ήθελα 100€- είτε να τα στήσω ξανά σιγά σιγά όπως και έκανα, αλλά έκανα 5 χρόνια να φτάσω εκεί από όπου ξεκίνησα. Τι καλά θα ήταν να μου έστελνε κάποιος συνάδελφος το ζωικό κεφάλαιο δωρεάν και να είχα για έξοδα μόνο την αγορά κυψελών και κεριών. Σίγουρα θα στεκόμουν ξανά στα πόδια μου πιο γρήγορα. Εκεί δημιουργήθηκε η ιδέα της Μελισσοκομικής Αλληλεγγύης-Bee Supported.

1.Τι είναι η Μελισσοκομική Αλληλεγγύη-Bee Supported?
Είναι μια προσπάθεια βοήθειας που γίνεται προς Μελισσοκόμους, που έχουν πληγεί από διάφορες καταστροφές.όπως Πυρκαγιά και Δηλητηριάσεις, από άλλους Μελισσοκόμους.
Ας πάρουμε για παράδειγμα την τέχνη με την οποία ασχολούμαστε. Η μέλισσα σαν οργανισμός για να επιβιώσει στηρίζεται η μία στην άλλη. Για παράδειγμα όταν σφήξουν τα κρύα οι μέλισσες σχηματίζονται σε σφαίρα για να ανταπεξέλθουν στις αντίξοες συνθήκες του χειμώνα. Γιατί οι Μελισσοκόμοι να μην ενωθούν μεταξύ τους ακολουθώντας αυτό το παράδειγμα αλληλουποστήριξης ώστε να βοηθηθούν στις δύσκολες στιγμές; 

2.Πληρώνω κάτι?
Είναι απολύτως δωρεάν. Ούτε πληρώνετε κάτι, ούτε δεσμεύεστε σε κάτι, βασίζεται εντελώς στην αλληλεγγύη που έχουμε οι Μελισσοκόμοι μεταξύ μας, στις δύσκολες στιγμές..

3.Πως Λειτουργεί?
Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να συμπληρώσουμε την φόρμα υποβολής μέλους και αυτόματα να περάσει ένα μελίσσι που μας ανήκει στην "Τράπεζα" της Μελισσοκομικής Αλληλεγγύης.

4.Τι είναι η "Τράπεζα" της Μελισσοκομικής Αλληλεγγύης?
 H Τράπεζα της Μελισσοκομικής Αλληλεγγύης με το που εγγραφείτε καταγράφει αυτόματα ένα μελισοσμήνος και το αποταμιεύει. ΔΕΝ το δίνεται πάρα μόνο όταν σας ζητηθεί. Θα σας ζητηθεί να το αποστείλετε μόνο όταν ένα ήδη εγγεγραμμένο μέλος πληγεί από κάποια καταστροφή. Αυτό Σημαίνει ότι εάν υπάρχουν 100 εγγραφές και ένα εγγεγραμμένο μέλος πληγεί από πυρκαγιά, η τράπεζα θα φροντίσει να ενημερώσει τα υπόλοιπα μέλη να του αποστείλουν τα μελισσοδέματα-μελίσσια.
Εαν κάποιο μέλος δεν θελήσει να βοηθήσει οταν του ζητηθεί, διαγράφεται απο μέλος (εκτός εάν έχει πλήγει και ο ίδιος). Ένα μέλος διαγράφεται επίσης εάν το επιθυμεί ο ίδιος για δικούς του λόγους στέλνοντάς μας e-mail.

5.Τι είναι τα Μελισσοδέματα?
Όταν καταστραφούν τα Μελίσσια ενός Μέλους - Μελισσοκόμου,  αυτό που του παρέχουμε το κάθε ένα μέλος από εμάς ξεχωριστά είναι μόνο ένα τεχνητό σμήνος με μία βασίλισσα. Αυτό θα τον βοηθήσει να ξαναχτίσει την μονάδα του πιο γρήγορα και με μηδαμινό κόστος.

6.Τί είναι το Τεχνητό σμήνος? (Πιέστε)
Αποτελείται από έναν πληθυσμό 10 πλαισίων με την βασίλισσα σε ένα κουτί Μεταφοράς που είτε το παραλαμβάνει ο ίδιος ο πληγέντας είτε του το αποστέλλετε  με δικά του έξοδα αποστολής. Δεν μας κοστίζει απολύτως τίποτα να συλλέξουμε τις μέλισσες από 10 πλαίσια ενός Μελισσοκομείου. Αν έχουμε π.χ. 10 Μελίσσια παίρνουμε ένα πλαίσιο μέλισσες από το κάθε ένα + 1 Βασίλισσα. Δεν του δίνουμε ούτε κυψέλη ούτε πλαίσια, έτσι και το μέλος που τα δέχεται δεν φορτώνεται πιθανό παλιό υλικό, εκτός αν υπάρξει διαφορετική συννενόηση.

Τα Τεχνητά Σμήνοι σχηματίζονται και δίνονται μόνο απο μέσα Απριλίου έως αρχές Σεπτεμβρίου όταν τα μελίσσια έχουν καλή ανάπτυξη.

Κουτί Μεταφοράς (Πρέπει να είναι έτοιμο ανα πάσα στιγμή χρειαστεί.)



(Aντ΄αυτού 5αρακι με σίτα)



Πιέστε την εικόνα


7.Μπορούμε να βοηθήσουμε τους πληγέντες αλλιώς ή και με περισσότερα Μελίσσια?
Βεβαίως, η βοήθεια επιπλέον που θέλετε να δώσετε εκτός του 1 μελισσοδέματος καταγράφεται στην αίτηση που θα συμπληρώσετε καθώς επίσης αναρτάται για λόγους διαφάνειας.

8.Πώς το αποστέλουμε?
Ο πληγέντας το παραλαμβάνει με δικά του έξοδα μεταφοράς.Έτσι αν είναι να παραλάβει 100 μελίσσια θα πληρώσει περίπου 500€ έξοδα μεταφοράς με μεταφορική, αν τι να δώσει 5000€ για την αγορά αυτών.ΑΝ υπάρχουν κοντά του εγγεγραμμένα μέλη μπορεί να τα παραλάβει ο ίδιος χωρίς κανένα κόστος. Ένας ακόμα λόγος που χρειαζόμαστε πολλές εγγραφές.

9.Αναλυτικό Παράδειγμα 
Εγγράφονται 100 μέλη όπου δηλώνουν τον κωδικό του Μελισσοκομικού τους Βιβλιαρίου. Αυτομάτως η Μελισσοκομική Αλληλεγγύη καταγράφει 100 Μελίσσια.1 για κάθε μέλος.
Όταν συμβεί το δυσάρεστο σε ένα απο τα μέλη, θα αιτηθεί από την Μελισσοκομική Αλληλεγγύη βοήθεια.
Το μέλος που χρειάζεται την βοήθεια δηλώνει πως είχε στην κατοχή του 30 Μελίσσια στο Μελισσοκομικό του Βιβλιάριο και του καταστράφηκαν όλα. Θα αποδείξει με έγγραφα ότι του καταστράφηκαν (ΕΛΓΑ-Βεβαιώσεις Συλλόγου-Δήμου).
Η Μελισσοκομική Αλληλεγγύη ενημερώνει 30 από τα υπόλοιπα μέλη, με προτίμηση αυτά που είναι κοντά του ώστε να συγκεντρώσουν σε έναν τόπο τα μελισσοδέματα απ΄ όπου και θα τα παραλάβει. Αν δεν υπάρχουν στην περιοχή του εγγεγραμμένα μέλη, θα του αποσταλεί η βοήθεια με δικά του έξοδα απο μέλη άλλης περιοχής..
Τα μέλη που θα δώσουν βοήθεια θα εμφανίζονται με τον κωδικό του Μελισσοκομικού τους Βιβλιαρίου και θα αναρτώνται στο site για λόγους διαφάνειας. Αυτά τα μέλη δεν θα ξαναστείλουν βοήθεια για το τρέχον έτος, αλλά παίρνουν σειρά τα υπόλοιπα μέλη.
Το μέλος που δέχεται την βοήθεια θα αναρτηθεί και αυτό συνοδεύομενο με τα έγγραφα που αποδεικνύουν την καταστροφή που υπέστη και την βοήθεια που παρέλαβε.
Δεν αναρτώνται ονόματα για λόγους εχεμύθειας αν δεν το επιθυμούν τα μέλη, παρά μόνο ο κωδικός του Μελισσοκομικού τους Βιβλιαρίου.

10.Πόσους Μελισσοκόμους μπορεί να βοηθήσει κάθε χρόνο?
Με προτεραιότητα και με όσα μελη  έχει καταφέρει να εγγράψει (εώς ότου μηδενιστούν τα μελίσσια αποταμίευσης).
Αυτό σημαίνει ότι εάν τα μέλη της Μελισσοκομικής Αλληλεγγύης χάσουν περισσότερα μελίσσια από όσα τα μέλη-μελισσοδέματα, δεν θα μπορέσει να τους καλύψει.
Στην περίπτωση που πληγούν περισσότερα απο ένα μέλη στην ίδια καταστροφή, τα μελίσσια αποταμίευσης μοιράζονται αναλογικά ως προς τον αρίθμο μελισσιών που καταστράφηκαν ανα μελισσοκόμο.
Εδώ λοιπόν πρέπει να γίνει  μια μεγάλη προσπάθεια να συμμετάσχουν πολλά μέλη. Στην Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Τροφίμων το 2007 στην Ελλάδα απασχολούνταν  19,392 μελισσοκόμοι οι οποίοι κατέχουν 1,502,239 κυψέλες.Φανταστείτε να εγγραφούν μόνο οι μισοί. Θα καλύπταμε πιθανόν απώλειες το χρόνο 9,500 μελισσιών.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό επίσης να βοηθήσετε στην διάδοση της Μελισσοκομικής Αλληλεγγύης στον Νομό σας ώστε να είναι πιο εύκολη η συγκέντρωση και αποστολή-παραλαβή της βοήθειας όταν την χρειαστείτε.  

11.Ποιούς δεν συμφέρει?
Τους "επαγγελματίες" που θα χάσουν απο τις πωλήσεις μη σκεπτόμενοι τον πόνο του πληγέντα Μελισσοκόμου!
Όλοι πρέπει να έχουμε κέρδος και να πουλάμε μελίσσια γιατί ζούμε από αυτό, αλλά μόνο σε νέους που θέλουν να απασχοληθούν με την Μελισσοκομία και σε όσους άλλους θέλουν να αγοράσουν. Μεταξύ μας πρέπει να υπάρχει ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ.

Έυχομαι να μην μπώ ποτέ στον κόπο να ασχοληθώ με την Βee-Supported, πάρα μόνο να βλέπω την αποταμίευση μελισσιών να μεγαλώνει θεαματικά μήνα με τον μήνα. Ετσι ξέρω οτι αν χρειαστώ ΒΟΗΘΕΙΑ οι Μελισσοκόμοι φίλοι μου θα με στηρίξουν γρήγορα με μόνο κίνητρο την Μελισσοκομική Αλληλεγγύη - Bee Supported!!!

Παρακαλώ τους φίλους Μελισσομπλόκερς να κάνουν μια ανάρτηση στο δικό τους blog για αυτήν εδώ την προσπάθεια, ώστε να γίνει γνωστό σε όλους και να αρχίσει να λειτουργεί.
Επιπλέον, να βοηθήσουν να εγγραφούν και φίλοι τους μελισσοκόμοι που δεν έχουν καλή σχέση με το internet - Η/Υ. 


ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Εκπρόσωπος Μελισσοκομικής Αλληλεγγύης - Bee Supported
Σοφία Γασπαράτου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου